de eindigheid van leven
Verlies en ingrijpende gebeurtenissen
Kinderen en Rouw
Zingeving en autonomie
Zelfvertrouwen
Diversen
Adressen
Verlies en ingrijpende gebeurtenissen






 

  • Allende, Isabel: De som der dagen. In dit boek richt Isabel Allende, net als in de bestseller Paula, het woord tot haar dochter. Nam ze in Paula afscheid van haar tragisch overleden dochter, in De som der dagen vertelt Allende aan Paula hoe ze het leven weer heeft opgepakt. Hoe ze, ondanks alle tegenslagen, erin slaagt het leven met een glimlach tegemoet te zien.
  • Anbeek, Christa: Overlevingskunst. Op jonge leeftijd verliest filosofe Christa Anbeek in korte tijd haar ouders en broer. Met haar vele vragen over de dood komt zij uit bij het boeddhisme. Als jaren later haar partner plotseling overlijdt, wordt haar leven opnieuw door elkaar geschud. Denken over de dood staat opnieuw op haar agenda, want de oude antwoorden voldoen niet meer.
    Overlevingskunst is het verslag van Anbeeks nieuwe zoektocht. Is er een houding van levenskunst te vinden als je geliefde sterft, of is het puur een kwestie van overleven? 
  • Diekstra, René: Als leven pijn doet. Weerbaar en vaardig omgaan met de verliezen in je leven. Als leven pijn doet erkent de pijn van de werkelijkheid, maar beschouwt deze niet als onoverkomelijk. Dit boek geeft direct toepasbare adviezen om jezelf en de wereld om je heen zó te benaderen, dat er altijd meer mogelijkheden blijken te zijn dan je aanvankelijk dacht.
  • Dijkstra, Caroline: Het wordt anders. Wil je verder maar weet je niet hoe? Verandering in gezondheid, relaties en werk geven ongevraagd een wending aan je leven. Het verlies van een dierbare doet je noodgedwongen stil staan. Hoe ga je verder wanneer je weet dat het nooit meer wordt zoals het was? Het wordt anders laat zien wat er met je gebeurt wanneer je een ongewenste verandering in je leven meemaakt en hoe jij, maar ook jouw omgeving, daar het beste mee om kunnen gaan. Tips, oefeningen en voorbeelden helpen je op weg.
  • Keirse, Manu: Vingerafdruk van verdriet. Met dit boek wil Keirse, hoogleraar aan de faculteit Geneeskunde van de KU Leuven, een wegwijzer bieden voor mensen die rouwen om een naaste. Keirse gaat daarbij vooral uitvoerig in op de vele emoties die gepaard gaan met verlies. Daarnaast krijgt ook de 'waarom-vraag' die elke rouwende zichzelf stelt veel aandacht. Niet zozeer het antwoord, maar wel het stellen van de vraag draagt volgens de auteur bij tot het verwerkingsproces. Verder gaat Keirse in op het centrale begrip 'zelfzorg' en probeert hij een antwoord te formuleren op concrete vragen rond onder meer feestdagen of tastbare herinneringen als een kledingstuk. Het laatste hoofdstuk moet zowel aan de rouwende als aan de ondersteuner perspectief bieden en stelt onder andere dat je moet blijven geloven dat je uit het dal kunt geraken. Een uitgave die rouwenden en mensen in hun omgeving zeker kan helpen bij het plaatsen van de vele verwarrende gevoelens die gepaard gaan met het rouwproces. (NBD|Biblion recensie, Redactie Vlabin-VBC).
  • Krommendijk, Frederike: Ze zijn zo knap tegenwoordig. Een waardevol document voor een ieder die de diagnose kanker heeft gekregen.
  • Kübler-Ross, Elisabeth: De cirkel van het leven. Autobiografie. Door haar vele boeken en gedurende de jaren waarin ze werkte met terminale zieke kinderen, aidspatiënten en oude mensen, bracht Elisabeth Kübler-Ross troost en inzicht aan miljoenen die moeite hadden met hun eigen dood of die van een geliefde. De cirkel van het leven bevat niet alleen het verhaal van een bijzonder leven maar tegelijk een duidelijke boodschap die hoop geeft. Want in dit laatste boek verkent Kübler-Ross haar laatste waarheid: de dood bestaat niet. Het is niet verwonderlijk dat Kübler-Ross' overtuiging dat er leven is na de dood schokgolven veroorzaakte. Dit laatste boek riep opnieuw tegenspraak en discussie op en heeft inmiddels vele lezers gefascineerd, geïnspireerd en inzicht gegeven.
  • Kuiper, Karin: Je mag me altijd bellen. In dit boek vertelt Karin Kuiper over de eerste 1001 dagen na de dood van haar man (en schrijver) Karel Glastra van Loon. Op zijn volgde een periode van vallen en opstaan. Zonder hulp van anderen redt niemand het, maar toch stond bovenaan haar ergernissenlijst het goedbedoelde zinnetje 'Je mag me altijd bellen'. Het duurde honderden dagen, maar uiteindelijk volgde er een periode waarin ze terugveerde en haar levenslust hervond. Je mag mij altijd bellen is een boek voor lotgenoten én hun omstanders. Hoe omstanders dan wel kunnen helpen, beschrijft zij ook.
  • Weyens, Ria: Van Wonde naar Verwondering. “Hoe omgaan met innerlijke pijn?”. Vanuit haar eigen ervaring geworteld in de christelijke spiritualiteit en uitgebreid met inzichten uit het boeddhisme en de psychotherapie, beschrijft Ria Weyens een groeiweg van wonde naar verwondering.

  • www.emdr.nl : EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, en is een effectief bewezen behandelmethode om nare ervaringen te verwerken. Nadat EMDR in 1989 door Francine Shapiro werd ontdekt, werd het voornamelijk gebruikt om grote, eenmalige traumatische gebeurtenissen te verwerken. Tegenwoordig is er steeds meer bewijs dat het ook bij andere klachten effectief kan zijn, zoals bijvoorbeeld bij meervoudige trauma’s, angstklachten en bij chronische pijn. Ook wanneer iemand last heeft van een negatief zelfbeeld kan EMDR als deel van een totaalbehandeling worden toegepast.
  • www.eenzaamheid.info : informatie over eenzaamheid en wat u er (zelf) aan kunt doen. Van een persoonlijk stappenplan tot een uitgebreid overzicht van instanties waar u terecht kunt voor professionele hulp.
  • www.mindermoebijkanker.nl: vermoeidheid is één van de meest voorkomende klachten bij kanker. Onder begeleiding van uw eigen therapeut gaat u aan de slag met een vrij intensieve training; hou rekening met een tijdsinvestering van drie kwartier per dag. Door opdrachten, oefeningen en informatie leert u in negen weken effectiever om te gaan met uw energie.
  • www.wilhelminabos.nl : een gedenkplek in het Koningin Wilhelminabos ter nagedachtenis aan dierbaren die aan kanker zijn overleden.
  • www.levensletters.nl : levensletters helpt mensen die behoefte hebben om een levensbeïnvloedende gebeurtenis op papier te zetten.

Aanvullingen en ervaringen met bovenstaande tips zijn van harte welkom!!
HomeVisieEven voorstellennieuwsdienstenLiteratuur & adressenLinksContact