de eindigheid van leven
Verlies en ingrijpende gebeurtenissen
Kinderen en Rouw
Zingeving en autonomie
Zelfvertrouwen
Diversen
Adressen
Kinderen en Rouw • Allan, Nicholas: Hemeltjelief. Voor ieder mens - en voor iedere hond - betekent de hemel iets anders.
 • Assen, Klaas van: Gwinnie. Gwinnie is altijd een brutale dondersteen geweest. Maar sinds 2 jaar is ze een braaf, stil en veel te ernstig meisje. Op een stormachtige dag twee jaar geleden is haar moeder van een zeilboot geslagen. Sindsdien zijn Gwinnie en haar vader nog maar met zijn tweetjes.
 • Bohlmeijer, Arno: Ik moet je iets heel jammers vertellen. Dit verhaal is niet verzonnen. In december 1992 gaan Rozemarijn, haar zusje Phebe en hun ouders naar een verjaardag. Op de terugweg botsen ze hard tegen een boom. Het is een ernstig ongeluk. Rozemarijn is de enige die niet bewusteloos raakt. Haar vader, Arno Bohlmeijer, heeft opgeschreven wat er die weken gebeurt. Hij vertelt wat Rozemarijn denkt en voelt als haar moeder doodgaat. Hij laat zien hoe verdrietig en sterk zijn is - hoe het na zoiets moeilijks toch goed met haar gaat
 • Dongen, Ingrid van: Dag papa in de hemel. 'Dag papa in de hemel' zei de kleine Susanne iedere avond voordat ze naar bed ging. Het verhaal gaat over een echte papa die doodgaat en de invloed die dat heeft op haar leven. Herkenbare gevoelens zoals boosheid en verdriet worden afgewisseld met dagelijkse bezigheden.
 • Essen, Ineke van: Ik krijg tranen in mijn ogen als ik aan je denk. Als je vader of moeder is doodgegaan. Schrijfster Ineke van Essen heeft dertig kinderen van verschillende leeftijden geïnterviewd, die heel openhartig vertellen hoe zij omgaan met de dood van hun vader of moeder. Ondanks het verdrietige onderwerp, laat het boek in de eerste plaats de veerkracht en creativiteit van kinderen zien. Een belangrijke boodschap die kinderen volwassenen meegeven is dat ze niet willen dat volwassenen hun verdriet 'oplossen'. Ze willen evenals volwassenen rouwen, maar wel op hun eigen manier.
 • Fiddelaers-Jaspers, Riet: Jong verlies. Rouwende kinderen serieus nemen. In dit boek wordt ingegaan op de verschillende betekenissen die de dood voor kinderen kan hebben. Vervolgens behandelt de schrijfster hoe je een kind kan vertellen over de dood. Met veel praktische tips, zoals aandacht voor het afscheid nemen en het serieus nemen van kinderen. De emoties van kinderen lijken veel op die van volwassenen, maar er zijn ook verschillen. Dit boek laat zien welke dat zijn.
 • Hübner, F.: De allerbeste oma van de wereld. Dit kleurrijke prentenboek gaat over een peuter/kleuter en zijn relatie met zijn grootmoeder. Het boek laat zien hoe het jongetje zijn verdriet verwerkt als zijn lieve oma overlijdt. Mooie tekeningen en een hoopvolle boodschap. Voor 2 tot 4 jaar.
 • Kadmon, C en Weigelt: Dag, oude beer. Alle dieren komen afscheid nemen van de oude beer, die ziek is en binnenkort zal sterven. Kleine vos wil meer weten over de bijzondere reis van beer. Prentenboek met grote illustraties in gedekte kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
 • Keirse, Manu: Kinderen helpen bij verlies.
 • Lindgren, Astrid: De Gebroeders Leeuwenhart. Een ontroerend en zeer spannend verhaal over twee jongens die komen te overlijden, maar zichzelf in een nieuwe wereld vinden waar het kwaad bestreden moet worden. De indruk wordt gewekt dat er veel meer is dan alleen maar het leven dat wij kennen. Kinderen zullen veel leesplezier hebben met dit boek. Leeftijd: 9 tot 12 jaar.
 • McCardie, Anna: Het kikkerballet. De familie van de oudste kikker verrast hem met een balletvoorstelling. Aan het einde doezelt de oude kikker weg en een kleintje fluistert: 'Niet doodgaan. Ik ben bang voor als het ballet voorbij is.' De oude kikker antwoordt: 'Het mooiste van ballet is dat het eigenlijk helemaal niet voorbij gaat.' Een prachtig geïllustreerd verhaal, dat meer bekendheid verdient. Leeftijd: 4 tot 6 jaar.
 • Pelgrom, Els: Kleine Sofie en Lange Wapper. Kleine Sofie ligt al heel lang ziek in bed, maar ze wil zo graag alles weten van de wereld. Op een avond voeren haar knuffels haar mee op avontuur, de wijde wereld in. Ze beleven van alles, maar de volgende ochtend is het kleine meisje dood. Bekroond met de Gouden Griffel en de Gouden Penseel (Thé Tjong Khing in 1985). Voor 8 tot 80 jaar.
 • Post, Alma: Dag Siem, dag Tom. Gewoon met z’n drieën. In Dag Siem, dag Tom worden het ziekbed en de dood van de vader van Siem en Tom op een begrijpelijke manier beschreven. In het tweede boek over hoe het verder ging hebben de jongens het niet makkelijk maar het leven gaat nu eenmaal door. Gelukkig hebben zij veel steun aan hun moeder en elkaar. Zeer recht-toe-recht-aan verteld, geven deze boeken een duidelijk beeld van de wisselende gevoelens van onbegrip, boosheid en verdriet bij het verlies van een ouder. Een prozaïsche, alledaagse aanpak die aan velen troost zal bieden. Waarschijnlijk heb je genoeg aan één boek. Beide zijn op zichzelf staande titels. Leeftijd: 5 tot 8 jaar.
 • Storms, Werner: Dood zijn, hoe lang duurt dat?
 • Varley, Susan: Derk Das blijft altijd bij ons. Derk Das gaat de dood tegemoet en zijn vrienden in het bos leren hoe je een dierbare in gedachten kunt blijven houden. Leeftijd: 4 tot 6 jaar.
 • Velthuijs, Max: Kikker en het vogeltje. Kikker vindt een dood vogeltje. 'Kijk', zei hij, 'Kapot. Hij doet het niet meer.' Vogeltje wordt met zorg en ceremonie begraven. En dan gaat het leven door. Een prachtige weergave van de manier waarop kinderen de dood heel intens ervaren en toch blijven genieten van het alledaagse. Leeftijd: 4+.
 • Westerink, Daan: Verder zonder jou. Je bent jong en iemand die je lief is, overlijdt. Alles is ineens anders. Mensen in je omgeving weten niet altijd hoe ze met je moeten omgaan. En zelf aangeven wat je nodig hebt is ook niet makkelijk. Hoe ga je dan verder? In 'Verder zonder jou' komen alleen de jongeren zelf aan het woord. Het is een boek voor jongeren die iemand verloren, of weten dat dit gaat gebeuren, maar ook voor ouders, vrienden en familie, het onderwijs en de gezondheidszorg.


Aanvullingen en ervaringen met bovenstaande tips zijn van harte welkom!!
HomeVisieEven voorstellennieuwsdienstenLiteratuur & adressenLinksContact